Belgisch

Belgisch

Het tekstverwerkende programma op mijn laptop is er een met allure. Natuurlijk heb ik
het over WORD dat ongekende mogelijkheden voor mij heeft. Met recht ongekende
mogelijkheden. Nog nooit heb ik zo mijn best gedaan een programma als dit te
doorgronden en nog nooit was ik zo benauwd tekst te hebben verwerkt tot iets
wat ik enkel nog maar in de prullenbak kan terugvinden. Mijn onkunde is enorm
en mijn onzekerheid mogelijk nog groter. Ook toen mijn derde boek gestalte
moest krijgen was het zweten om het bij Boekscout aan te leveren als één aaneen
geplakt document.

Eerder al zweette ik eens peentjes meen ik me te herinneren. In boek een en twee overzag
ik het allemaal helemaal niet, maar met het schrijven van "TIJD, over epilepsie en hoe het verder
ging" ging het al een stuk soepeler. Zo soepel zelfs dat ik pas ruchtbaarheid gaf aan het feit dat het manuscript afgerond was toen het al ter beoordeling bij de uitgever lag.

Zou dat dan iets van de winst zijn die me ten deel is gevallen na de operatie? Ik durf er geen eed op te zweren want dat zou me duur kunnen komen te staan. Nog word ik geregeld afgerekend op zaken die ik niet in de hand lijk te hebben, maar zo graag wil doorgronden. Ik zal het ermee moeten doen. Toch fluister ik mezelf weleens met enige trots toe dat ik een paar geheimen van WORD heb kunnen ontrafelen en er mijn voordeel mee heb gedaan waardoor het schrijven van mijn boek er beduidend plezieriger op is geworden. Zo kan ik een spatie teveel door het programma laten opsporen en zelfs houdt het mij voor dat ik zo nu en dan ‘Belgische woorden’ uitkraam terwijl het in mijn onbenullig brein toch werkelijk tot mijn Nederlandse woordenschat behoort. In niet mis te verstane rode kringeltjes kan het me terecht wijzen, maar het blijkt aan mij te zijn er iets of niets mee te doen. Met twee klikken van mijn muis kan ik WORD er toe bewegen het op te nemen in het vocabulaire dat het machtig is. Wat een verrijking is dat! Een digibeet die een taallesje geeft om er zelf ooit misschien profijt van te hebben. Bij een volgende keer als ik het woord kies wat eerder rood was onder kringelt, zal het nu zonder slag of stoot mogen blijven staan in de zin die ik voor ogen had.

Zo zijn het tekstverwerkende programma en ik aan elkaar gewend geraakt en hoef ik niet meer geregeld de prullenbak na te pluizen op zoek naar kwijt geraakte documenten.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



zinderend

Inspiratie

Geduld

Broer en zus

De ontmoeting